CO2-uitstoot pakken we alleen effectief aan met bestaand vastgoed

CO2-uitstoot pakken we alleen effectief aan met bestaand vastgoed

We vergeten vaak hoe ernstig de CO2-uitstoot is van nieuwbouwprojecten; ook als die energieneutraal zijn, hebben we 50 tot 75 jaar na oplevering nog last van de uitstoot ten gevolge van de bouwmaterialen. De uitstoot drastisch verlagen bereiken we daarom alleen door bestaande gebouwen aan te pakken en dan circulair: biobased of met secundaire materialen. Dat zegt Andy van den Dobbelsteen van de TU Delft, die op 20 juni tijdens de Inspiratiedag Renovatie 2023 zijn verhaal uitgebreid vertelt.

Foto: Prof.dr.ir. Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de TU Delft

De TU Delft streeft naar een CO2-neutrale, klimaatadaptieve en circulaire campus in 2030, met aandacht voor biodiversiteit en leefbaarheid. De verwachtingen zijn hooggespannen – immers is de TU Delft een toonbeeld van innovatiekracht. Andy van den Dobbelsteen neemt ons in deze sessie tijdens de Inspiratiedag Renovatie 2023 mee naar de visie achter de duurzame campus, ondersteund door praktijkvoorbeelden vanuit de Solar Decathlons van 2014, 2019 en 2022, waarvoor studententeams prototypes opleverden van innovatieve renovatieprojecten.

Van den Dobbelsteen sluit af met de lessons learned: hoe kunnen woningcorporaties, beleggers, projectontwikkelaars en andere professionals in de bouw nu al hun bestaande voorraad aanpakken om te verduurzamen?

Meld je aan

Mis het niet en meld je nu aan voor de Inspiratiedag Renovatie 2023 op 20 juni in evenementenlocatie Next Level te Gorinchem. Bezoek het netwerkplein, kom in contact met andere professionals uit de ontwerp- en bouwsector en laat je inspireren over de nieuwste ontwikkelingen van renovatie, maar ga vooral ook in gesprek tijdens rondetafelgesprekken en speedconsults.

Bekijk het volledige programma.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven