Een nieuwe manier van bouwen

Een nieuwe manier van bouwen

Als het aan Emile van Vugt van FAAM architects ligt, moet het herijken van ons vastgoed naar actuele thema’s voorop staan aan in de bouwsector. Het bureau streeft dit na in zijn eigen projecten met de ontwerpstrategie Regeneratief Ontwerpen. Deze strategie om natuurinclusief en biodivers te bouwen is toepasbaar op nieuwbouw én renovatie, zo laat Van Vugt zien tijdens de Inspiratiedag Renovatie 2023.

Foto boven: Emile van Vugt en Marlies Zuidam van FAAM architects. Foto door Jessica Photography

FAAM architects laat met de strategie Regeneratief Ontwerpen een andere manier van bouwen zien. Met het paviljoen Pannenhoef-Leemerhoef op het landgoed Eikenburg toonde het bureau al waartoe deze werkwijze in staat is: een volledig in CLT gebouwd gestapeld appartementsgebouw dat een sterke verbinding heeft met de natuur en veel hergebruikt materiaal.

“We zijn nu bezig met enkele transformatieprojecten voor bijvoorbeeld hoofdkantoor Philips Nederland en enkele scholen waar altijd een soort herijking van toepassing is”, zegt Van Vugt. “Het programma van een gebouw verandert, maar tegelijkertijd kun je een duurzaamheidsslag maken. Bij renovatie is dat vaak technischer van aard dan bij een transformatie, waar een opdrachtgever vaak alle kaarten opnieuw voor schudt.”

Duurzaam inbreiden

Die mindset, dat renovatie slechts op technisch vlak iets aanpakt, is volgens Van Vugt niet terecht. Er zijn namelijk talloze kansen aan te grijpen bij renovatie. Dat laat FAAM architects zien in het project Rustenburg voor Trudo… in Eindhoven “Een deel van het project bestaat uit het aanpakken van reeds bestaande woningen, die van tweekapper naar driekapper gaan”, aldus Van Vugt. “Daarachter, in de diepe achtertuinen van de woningen, voeren we een soort inbreidingsoperatie uit met volledig biobased gebouwde huizen, de ecohuizen. De voorheen private tuinen worden bovendien meer collectieve groengebieden.”

“De winst is drieledig: ecologisch, biobased én op het aantal woningen”, vervolgt Van Vugt. “Want in de eerste linie win je één woning per cluster, aan de achterkant komen er nog twee bij. Die verdichting parallel aan verduurzaming is zeer interessant.” Een transformatieopgave als dit staat of valt met goede afstemming, wat ook duidelijk naar voren komt in dit project. “Het gesprek aangaan met bewoners is in die zin wezenlijker dan de technische vraag. Als je dat contact goed verzorgt, kun je veel voor elkaar krijgen.”

Praat mee tijdens de Inspiratiedag Renovatie 2023

Volgens Van Vugt moeten we de renovatie- en transformatieopgave dus breder bekijken dan de technische opgave. “Een integraal besef van de toenemende uitwerking van duurzaamheid moet nu echt gaan landen”, zegt hij. “Op wijkniveau praat je dan over vraagstukken als ecologie, mobiliteit en klimaat. Die boodschap willen wij graag aan iedereen meegeven.”

Benieuwd naar de verdere inzichten van FAAM architects uit hun Regeneratief Ontwerpen-aanpak? Woon dan de sessie van Van Vugt bij tijdens de Inspiratiedag Renovatie 2023 op 20 juni in Next Level, Gorinchem. Bekijk hier het programma.

Of meld je direct aan.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven