Onderstaand vind je de informatie over de tijden, de plenaire onderdelen én de parallesessies die we momenteel geprogrammeerd hebben. Er wordt op dit moment gewerkt aan het programma. Houdt de website in de gaten voor nieuwe updates en de invulling van het programma! 

Innovatieplein
De Inspiratiedag Renovatie staat garant voor een beurs vol nieuwe inzichten, kennis(sen) en innovatieve diensten en producten. Dit realiseren we door naast tientallen exposanten ook een Innovatieplein te bieden aan alle deelnemers. Kom langs op dit plein en zie de nieuwste producten, materialen en tools van start-ups die jouw renovatieproject naar een hoger niveau tillen. Informatie opvragen over deze innovaties kan uiteraard ter plekke.

Heb je een innovatief product of materiaal te vertonen? Overweeg dan een plek te claimen op het Innovatieplein. Neem voor vragen contact met ons op.

Als je op de titel van een onderdeel klikt, volgt een uitgebreidere beschrijving.

 • TijdTitelSprekerLocatie
 • 10:00 - 10:15Opening door dagvoorzitterJacqueline KerkhofMain Stage (zaal 1a) 20220421main-stage-1
 • 10:15 - 10:45Keynote - Ruimte Zat in de StadReimar von MedingMain Stage (zaal 1a) 20220421main-stage-1

  We zoeken naar voldoende betaalbare woonruimte voor iedereen. Dat noemen we woningnood. Tegelijkertijd zijn de bestaande stadswijken toe aan vernieuwing. De kansen die de bestaande stad biedt, zijn onderbelicht. Daarom heeft KAW het onderzoek Ruimte Zat in de Stad uitgevoerd, om te laten zien welke enorme mogelijkheden over het hoofd worden gezien. In zijn keynote laat Reimar von Meding zien hoe de ruimte in de bestaande stad beter gebruikt kan worden en hoe de renovatie van bestaande gebouwen en een vernieuwende stedenbouwkundige aanpak hieraan bij kunnen dragen.

  Keynote - Ruimte Zat in de Stad door Reimar von Meding

 • 10:15 - 12:50Seminar Renovatie & Transformatie Sessie zaal 1b 20220421sessie-zaal-3

  Het seminar Renovatie & Transformatie gaat in op de kansrijke manieren om onze voorraad op te waarderen en klaar te stomen voor de komende decennia. Aanmelden voor dit seminar kan tijdens de aanmeldprocedure voor de Inspiratiedag Renovatie.

  • 10:15 uur: Ontvangst
  • 10:35 uur: Presentatie door TKI Urban Energy

  Orin Tijsse Klasen vertelt in deze sessie welke nieuwe, lopende en net afgeronde innovatieve projecten er zijn op het gebied van industriële productie van woningen, en welke verschillende subsidieregelingen hiervoor beschikbaar zijn. Ook gaat hij in op de trends waar we meer aandacht voor zouden willen zien in toekomstige innovatieprojecten.

  • 11:05 uur: Presentatie door Ionair
  • 11:35 uur: Korte pauze
  • 11:50 uur Presentatie door Nijburg

  Wanneer een gebouw een andere functie krijgt, moet vrijwel altijd ook het ventilatiesysteem worden aangepast. Een slaapkamer is nu eenmaal anders dan bijvoorbeeld een vergaderruimte, waarmee ook andere eisen worden gesteld aan de installatie. Vervelend of juist een kans? Wie sprak er bijvoorbeeld 3 jaar geleden over een Covid-proof ontwerp van het ventilatiesysteem? Het veranderen van de gebouwfunctie is dus eigenlijk een goed moment om te checken of de installatie nog wel voldoet aan de gestelde eisen. Martin Timmermans praat je bij.

  • 12:20 uur: Q&A met de sprekers
  • 12:40 uur: Afsluiting

  Seminar Renovatie & Transformatie door , Ionair, TKI Urban Energy

 • 10:30 - 10:50Tapijn: van verlaten kazernecomplex tot meest gezonde universiteit van EuropaCarina NørregaardSessie zaal 2 20220421sessie-zaal-2-1

  Tot voor kort was het kazerneterrein Tapijn in Maastricht een gesloten enclave middenin de stad. Nu is het een openbaar stadspark en zijn de voormalige kazernegebouwen getransformeerd naar een onderwijsfunctie. In haar presentatie gaat Carina Nørregaard in op deze grootschalige transformatie, die gedaan is met volledig behoud van de historische context van het kazerneterrein. Ook vertelt ze over de aandacht die is besteed aan de duurzaamheid van het gebouw – dit is namelijk het eerste Europese universiteitsgebouw dat WELL-gecertificeerd is – alsook over het comfort, de welzijn en de gezondheid van de gebruikers. 

  Tapijn: van verlaten kazernecomplex tot meest gezonde universiteit van Europa door Carina Nørregaard

 • 11:00 - 11:20Stadsontwikkeling Rotterdam: een goede balans van behoud van het bestaandeJurjen van BeekSessie zaal 2 20220421sessie-zaal-2-1

  Jurjen van Beek zal aan de hand van enkele recente voorbeelden van stadsontwikkeling in Rotterdam ingaan op de vraag hoe een goede balans van behoud van het bestaande bijdraagt aan de leefbaarheid, het karakter en identiteit. Daarbij zal gezonde zelfkritiek niet worden geschuwd. 

  Stadsontwikkeling Rotterdam: een goede balans van behoud van het bestaande door Jurjen van Beek

 • 11:15 - 11:45Keynote - Renovatie: van uitzondering naar standaardWido QuistMain Stage (zaal 1a) 20220421main-stage-1

  Herbestemming, renovatie, restauratie, transformatie, behoud en ontwikkeling: slechts een paar termen uit 50 jaar omgaan met bestaande gebouwen. Deze key-note brengt een retrospectief vol inspiratie voor de toekomst. Wat hebben we bereikt, waar staan we nu en wat kan 100% erfgoed ons brengen in de toekomst?

  Keynote - Renovatie: van uitzondering naar standaard door Wido Quist

 • 11:30 - 11:50Urban Mining in de praktijkHarry HofmanSessie zaal 2 20220421sessie-zaal-2-1

  De bouw- en vastgoedsector moet grote stappen zetten om CO2-uitstoot en afval te reduceren. De Mining Groep levert hier een bijdrage aan door circulair te slopen. Dit betekent dat we binnen de randvoorwaarden van het project zoveel mogelijk producten en materialen hoogwaardig hergebruiken binnen de regio. Dit doen we samen met onze ketenpartners die ervoor zorgen dat de producten en materialen voor de keten behouden blijven.

  Belangrijk is om de match te maken tussen het aanbod van de producten en materialen die vrijkomen uit onze sloop en de vraag van onze ketenpartners (zoals Blue City) hiernaar. We zoeken samen naar de beste methode, maar dit lukt niet altijd. Welke lessen hebben wij tot nu toe geleerd in deze transformatie en welke samenwerking moet er ontstaan tussen de bouwsector en sloopbranche/miningsector?

  Urban Mining in de praktijk door Harry Hofman

 • 12:00 - 12:20Samenwerken aan circulaire werkomgevingenSaskia OranjeSessie zaal 2 20220421sessie-zaal-2-1

  Wat zijn onze lessons learned bij het circulair renoveren van werkomgevingen? Plekken groeien van binnenuit, door de mensen die er  gebruik van maken. Dat leidt tot dynamische plekken waar geleerd en geëxperimenteerd mag worden. Hoe kan je verder bouwen op de energie van de organisatie of community. Welke (technische & organisatorische)  innovaties zien we, welke tools hebben we nodig?

  Samenwerken aan circulaire werkomgevingen door Saskia Oranje

 • 12:15 - 12:45Keynote - Nieuwe opgaven in de bestaande stadJeroen de WilligenMain Stage (zaal 1a) 20220421main-stage-1

  Regelmatig worden we in de media geconfronteerd met uitspraken dat er voor een inclusieve, klimaatbestendige en circulaire toekomst radicaal andere modellen nodig zijn. Helaas denken velen onder ons dat dat ook betekent dat we daarvoor radicaal andere en ook nieuwe steden moeten ontwerpen en realiseren. Terwijl de belangrijkste opgave juist ligt in het beter gebruik maken van de bestaande steden. Dan hoeven we niet zoveel nieuw te bouwen, kunnen we circulair omgaan met wat we al hebben en zijn we spaarzamer met grondstoffen, energie, CO2 en kapitaal. De huidige, overigens nog discutabele, opgave om in Nederland nog eens één miljoen woningen te bouwen bij de acht miljoen die ons land reeds voorradig is, zullen we daarom ook moeten gebruiken om in de bestaande stad de nieuwe opgaven te laten landen. Waarbij we steden moeten laten doen waar ze traditioneel heel goed in zijn: het organiseren van nabijheid.

  Keynote - Nieuwe opgaven in de bestaande stad door Jeroen de Willigen

 • 12:30 - 12:50Renovatie AMC: opereren in het hart van het ziekenhuisMartijn van BentumSessie zaal 2 20220421sessie-zaal-2-1

  In 2019 hebben Heijmans en architectenbureau Wiegerinck gezamenlijk ingeschreven op de tender Renovatie Beddentorens van het AMC, de grootste verbouwing sinds de oprichting van dit monumentale betonnen ziekenhuis in 1983. De renovatie betreft het centrale beddenhuis; de hoogbouw van het complex. Een grootschalige renovatie van 23.000 m2 in het hart van het AMC, vraagt veel innovatie-vermogen van de betrokken partijen. Het voorlopig ontwerp van EGM en Linssen, is door Heijmans en Wiegerinck in een UAV-GC samenwerking met het AMC uitgewerkt tot UO tekeningen en bestekken. Vervolgens is er in 2020 gestart met de bouw en zijn de eerste afdelingen deze zomer gefaseerd opgeleverd. Eind 2025 is de renovatie gereed en beschikt het Amsterdam UMC over moderne verpleeg-CCU-NICU en stafafdelingen. De renovatie kost in totaal 68.5 miljoen. Wiegerinck en Heijmans zullen meer achtergrond informatie geven over zowel de innovaties tijdens het ontwerpproces als tijdens de uitvoering. Hoe renoveer je efficiënt en zorg je ervoor dat het ziekenhuis gewoon kan doordraaien?

  Renovatie AMC: opereren in het hart van het ziekenhuis door Martijn van Bentum

 • 13:00 - 13:20Nieuw leven voor oude dakenDennis VerkaikErik van EmstSessie zaal 1b 20220421sessie-zaal-3

  Uw oude dak een nieuw leven geven en daarnaast zorgen dat u een duurzaam en milieuvriendelijk product gebruikt? Dat kan. Derbigum ontwikkelt al meer dan 20 jaar innovatieve en duurzame dakbanen. We verkleinen onze ecologische voetafdruk door de levensduur van onze producten te verlengen en aan het einde van de levensduur deze te recyclen. Samen met opdrachtgevers Stadgenoot en BrabantWonen hebben we de eerste stappen al gezet, door oude daken terug in te nemen en hier nieuwe dakbedekking van te maken in onze fabriek. Samen gaan we voor een beter milieu!

  Nieuw leven voor oude daken door Dennis Verkaik, Erik van Emst, Derbigum

 • 13:00 - 13:45Rondetafelgesprek: hoe maken we renovatie weer sexy? Beursvloer 20220421beursvloer

  Onze steden krijgen het zwaar te verduren. Niet alleen moeten we uitbreiden, maar ook verdichten, verstevigen en veranderen. Het antwoord wordt vaak gezocht in nieuwe oplossingen. Zonde, want de bestaande stad is bron van materialen, innovaties en kansen om aan al deze opgaven (en meer!) te werken.

  Hoe? Dat is de hamvraag. Onze steden zijn overvol, dus bouwen betekent meestal slopen of transformeren. Beide opties brengen de nodige complexiteit met zich mee. Toch is dat beter dan nieuwbouw, zegt ook Jeroen de Willigen, creatief directeur bij De Zwarte Hond: “Er wordt soms gedacht dat we een totaal andere stad nodig hebben, maar steden die al duizenden jaren oud zijn, hebben zich juist aangepast.”

  Het nut en de noodzaak voor renovatie en transformatie zijn overduidelijk, maar hoe pakken we dit idealiter aan? Wat is er nodig om op te schalen of te innoveren? Wat is hierin de rol van de architect, overheid of ontwikkelaar? Hoe nemen we de bestaande stad serieus? Hoe maken we renovatie weer sexy?

  Deelnemers:

  • Jeroen de Willigen, creatief directeur bij De Zwarte Hond
  • Carina Nørregaard, architect bij LIAG
  • Michiel Susebeek, solution manager bij Saint-Gobain Projects
  • Saskia Oranje, partner bij DOOR architecten

  Dit rondetafelgesprek vindt plaats op de beursvloer naast de stand van Acquire Publishing, 0.09.

  Rondetafelgesprek: hoe maken we renovatie weer sexy?

 • 13:30 - 13:50Bestaat renovatie nog in 2030? Op naar het nieuwe renoveren!Peter KreuknietSessie zaal 2 20220421sessie-zaal-2-1

  Renoveren betekent dat je iets weer als nieuw maakt. Maar moeten we dingen wel weer nieuw willen maken? Stichting Insert gelooft dat we met hergebruik van materialen veel verder kunnen komen. Waarom nieuwe materialen toepassen als er je ook kunt kiezen uit duizenden materialen die zijn vrijgekomen uit sloop- of renovatieprojecten? In deze sessie zie je voorbeelden van hoe het anders kan. Bijvoorbeeld een kantoorpand dat voor 80% is gerenoveerd met hergebruikte materialen. Of een pand dat volledig van A naar B wordt verplaatst. Je gaat tal van inspirerende voorbeelden zien hoe je circulair kunt werken.


  Bij Insert streven we naar hergebruik van grondstoffen, (bouw)materialen, bomen en heesters op een zo hoogwaardig mogelijk niveau en het liefst in originele vorm. Dit kunnen wij niet alleen. Samen met overheden en de markt werken wij aan de transitie van een lineaire naar een circulaire economie. Hiervoor geven wij inzicht in de circulaire mogelijkheden, maken wij circulaire ambities zichtbaar en verbinden de verschillende partijen met elkaar. Zo werken wij samen aan een duurzame wereld en maken we circulariteit zichtbaar.

  Bestaat renovatie nog in 2030? Op naar het nieuwe renoveren! door Peter Kreukniet

 • 13:30 - 13:50Natuurinclusief bouwen in binnen- en buitenruimtes Niels TangerSessie zaal 1b 20220421sessie-zaal-3

  In de sessie wordt ingegaan op het natuurinclusief bouwen. Hoe kun je nu natuurinclusief bouwen door middel van groene wand- en gevelsystemen. Een goed voorbeeld is Aeres Hogeschool Almere, maar zo zijn er tal van andere kleine en grootschalige voorbeelden die ik aan jullie toelicht. Ook wat de voordelen zijn van natuurinclusief bouwen voor het gebouw zelf, maar ook van de mens die er gebruik van maakt, of de dieren en insecten. Meer weten over natuurinclusief bouwen, luchtzuiverende planten en de voordelen daarvan? Niels vertelt je er graag meer over!

  Natuurinclusief bouwen in binnen- en buitenruimtes  door Niels Tanger

 • 14:00 - 14:20From waste to resourcesJohan StrackxSessie zaal 2 20220421sessie-zaal-2-1

  Greenager+ is, zoals de naam doet vermoeden, begaan met het klimaat. Met de voordracht 'From waste to new resources' willen we aantonen dat, indien er echt een wil is om in te zetten op circulariteit, klimaatvriendelijkheid en CO2-reductie, zeer veel mogelijk is en dat we daarbij een grote rol kunnen spelen. We tonen dat aan met een aantal producten die deels al in de markt zijn, andere zitten nog in pilotfase.
  We bieden oplossingen voor daken (isolatie en afwerking) vloeren (isolatie, verwarming en dekvloeren) en wanden en dat zowel in circulaire dan wel bio toepassingen. Speciaal voor deze Inspiratiedag maken we een statement door een vloeropbouw te tonen waarbij de naadloze isolatielaag is gemaakt van gerecycleerde PUR platen en een vloeimortel van het afval van coronavaccins.

  From waste to resources door Johan Strackx

 • 14:00 - 14:20BlueCity - op zoek naar de beste materialenThijs BarkmeijerSessie zaal 1b 20220421sessie-zaal-3

  De bouw- en vastgoedsector moet grote stappen zetten om CO2-uitstoot en afval te reduceren. Bij BlueCity werken wij naar een gebouw waar verschillende oplossingsrichtingen zichtbaar zijn of worden. Voorbeelden hiervan zijn circulariteit in hergebruik, toepassing van biobased materialen en standaardisatie in design en afmetingen. Ondanks de bouwmethode staat één ding vast: er zijn geschikte materialen nodig, maar waar zijn die?

  Het grootste knelpunt in de transformatie van BlueCity, oud Tropicana, is het vinden van geschikte materialen. Samen met sloopbedrijven (bij. de Mining Groep) zoeken we naar de beste methode om vraag en aanbod te matchen, maar dit lukt niet altijd. Welke lessen hebben wij tot nu toe geleerd in deze transformatie en welke samenwerking moet er ontstaan tussen de bouwsector en sloopbranche/miningsector?

  BlueCity - op zoek naar de beste materialen door Thijs Barkmeijer

 • 14:00 - 14:30Keynote - Beter Wonen in Nederland door een integrale en modulaire aanpak Michiel SusebeekMain Stage (zaal 1a) 20220421main-stage-1

  Hoe houdt u overzicht en grip op het renovatie- en transformatieproces? Michiel Susebeek van Saint-Gobain Projects laat zien hoe u met een integrale aanpak kunt rekenen op hoge prestaties in de praktijk. Het speciaal ontworpen Integraal Prestatie Dashboard en de daaraan gekoppelde modulaire aanpak maakt het project inzichtelijk voor alle betrokken partijen. Zo houdt u controle op het gewenste eindresultaat: een gezonde, duurzame en (financieel) efficiënte woning voor de komende 15, 30 of zelfs 50 jaar.


  Kom tijdens deze sessie meer te weten over deze baanbrekende aanpak, die tot stand kwam na uitgebreid onderzoek in samenwerking met o.a. Arcadis, DWA, W/E adviseurs, Making Space en de Woonbond.

  Keynote - Beter Wonen in Nederland door een integrale en modulaire aanpak  door Michiel Susebeek, Saint-Gobain Projects

 • 14:30 - 14:50Scholenbouw is een feest! Wilma KempingaSessie zaal 2 20220421sessie-zaal-2-1

  Een presentatie over oude schoolgebouwen die een prachtig nieuw leven hebben gekregen. Het gaat over onderwijs en vernieuwing, over duurzaamheid en erfgoed, over schoonheid en architectuur, over maatschappelijke verantwoordelijkheid en geld. Maar vooral over de eervolle taak om kinderen prachtige, hoopvolle scholen te geven.

  Scholenbouw is een feest!  door Wilma Kempinga

 • 14:30 - 14:50#MakeHollandGreenAgain - De voordelen van een groendakDaniël SchoenmakerSessie zaal 1b 20220421sessie-zaal-3

  TOPGROEN zal in de persoon van Daniël Schoenmaker, directeur bij TOPGROEN, een lezing houden over de voordelen van een groendak op huizen en gebouwen. In deze lezing komt aan bod wat er allemaal bij komt kijken bij het opstarten van zo’n project, waar er allemaal op gelet moet worden tijdens het project en wat het uiteindelijke resultaat zal zijn.

  Als leidraad voor deze lezing neemt Daniël een onlangs afgerond project als voorbeeld, welke is gerealiseerd in Amsterdam - IJburg en behelst een 1.200 vierkante meter groot groendak. Door middel van foto’s en korte filmpjes neemt Daniël bezoekersn mee in het proces en project zodat zij voor de toekomst ook een goede afweging kunnen maken om hun eigen huis of kantoor gebouw te gaan vergroenen middels een sedum dak, wat echt alleen maar voordelen kent. 

  #MakeHollandGreenAgain

  #MakeHollandGreenAgain - De voordelen van een groendak door Daniël Schoenmaker

 • 15:00 - 15:20Klimaatadaptief renoveren met regenwateropvang en -gebruikJohan BelSessie zaal 2 20220421sessie-zaal-2-1

  We staan aan het begin van de watertransitie. Onze watersystemen staan onder druk door uitputting van natuurlijke hulpbronnen en door klimaatverandering. We zullen onze watersystemen moeten ombouwen van lineair naar circulair en dat begint met het anders omgaan met regenwater. In plaats van regenwater af te voeren moeten we dit gaan vasthouden en gebruiken. Dat mes snijdt aan twee kanten: we voorkomen daarmee overlast van regenwater bij hevige buien én we verlagen de druk op onze natuurlijke hulpbronnen, omdat er veel minder drinkwater nodig is.

  De bebouwde omgeving heeft hierin een belangrijke opgave. Regenwater moet worden vastgehouden op de kavel, alle aangebrachte verharding moet gecompenseerd worden. Gemeente stellen daaraan inmiddels eisen in hemelwaterverordeningen en omgevingsvergunningen. Maar hoe doe je dat? Hoe kan een te renoveren gebouw bijdragen aan klimaatadaptatie?

  Klimaatadaptief renoveren met regenwateropvang en -gebruik door Johan Bel

 • 15:00 - 15:20De stad als bron - Urban Mining in de praktijkMichel BaarsSessie zaal 1b 20220421sessie-zaal-3

  Na de introductie van Urban Mining in Nederland door New Horizon heeft het hoogwaardig hergebruiken van materialen en grondstoffen die vrijkomen bij de sloop van gebouwen een sterke groei doorgemaakt. Inmiddels is duidelijk dat deze nieuwe (of eigenlijk ‘bestaande’) bron voor bouwmaterialen naast de Biobased-bron belangrijk is in het verlagen van de CO2 footprint van de bouw. Gelukkig zijn er al diverse kringlopen met een gezonde business case gerealiseerd. Het wordt dus tijd om deze ervaringen te gebruiken om ook de materiaalstromen die vrijkomen bij projectmatig onderhoud en verduurzamingsopgaven zoveel als mogelijk hoogwaardig te gaan inzetten. Volgens New Horizon Urban Mining liggen daar kansen. Kansen voor de ondernemingen die daarop inzetten, kansen voor het milieu en kansen voor de renovatiesector die in potentie een veel grotere bron van materialen is dan de sloopsector. De vraag is dus vooral hoe we tot systeemveranderingen komen. Dat zal vragen om innovaties, zowel in technische zin maar ook op het gebied van samenwerking.

  De stad als bron - Urban Mining in de praktijk door Michel Baars

 • 15:00 - 15:30Keynote - Circulair renoveren van woningenSaskia OranjeMain Stage (zaal 1a) 20220421main-stage-1

  Hoe maken we steden zonder afval? Dat begint bij het op waarde schatten van de bestaande gebouwde omgeving, in materiaal en in waarde voor de mensen. Bij DOOR architecten hebben we een liefde voor hergebruik, op een zo hoog mogelijk productniveau. Voor DOOR architecten ligt de sleutel in het samenwerken, wij geloven: “Ideas can only be of use when they come alive in many minds”. Welke ervaringen en lessons learned hebben we / delen we?

   

  Wat zijn onze lessons learned bij het circulair renoveren van woningen? Hoe maken we het makkelijk & logisch voor bewoners. Hoe helpen we woningcorporaties met opschalen. Welke (technische & organisatorische) innovaties zien we, welke tools hebben we nodig?

  Keynote - Circulair renoveren van woningen door Saskia Oranje

 • 16:00 - 17:00Borrel en netwerken Beursvloer 20220421beursvloer

Alle filters verwijderen (reset)

Terug naar boven