Er is werk aan de winkel. Miljoenen woningen moeten worden verduurzaamd, talloze utliteitsgebouwen moeten worden aangepakt en als een duistere wolk hangen de materiaalschaarste en CO2-uitstoot boven de sector. We lossen deze crises niet op door te doen wat we altijd al deden.

Samen in transitie voor beter wonen
“Er is een grote transitie in de bouw nodig en dat stelt ons voor fundamentele uitdagingen”, zegt Michiel Susebeek van Saint-Gobain Projects. Dit is nodig om gezonder, duurzamer en betaalbaar te kunnen wonen in Nederland. Hiervoor moeten we de renovatie- en transformatieopgave van het bestaande vastgoed veel integraler gaan benaderen. Met het onderzoek Beter Wonen in Nederland werkt Saint-Gobain samen met Making Space, W/E adviseurs, DWA, Arcadis en De Woonbond aan een integrale aanpak waarin welzijn, duurzaamheid en efficiëntie centraal staan.

Rondetafelgesprek: hoe maken we renovatie weer sexy?
Onze steden krijgen het zwaar te verduren. Niet alleen moeten we uitbreiden, maar ook verdichten, verstevigen en veranderen. Het antwoord wordt vaak gezocht in nieuwe oplossingen. Zonde, want de bestaande stad is bron van materialen, innovaties en kansen om aan al deze opgaven (en meer!) te werken. Alle deelnemers zijn intussen bekend.

De beste methode voor vraag en aanbod van circulair materiaal
Op 21 april tijdens de Inspiratiedag Renovatie woon je onder andere een sessie bij van BlueCity en GBN Groep. Zij werken samen aan de transformatie van BlueCity, oud Tropicana, waarbij circulair slopen de orde van de dag is. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan: hoe gebruiken ze zoveel mogelijk materialen hoogwaardig? Welke samenwerking moet er ontstan tussen de bouwsector en sloopbranche/miningsector?

‘Renovatie kan leren van erfgoed en nieuwbouw’
Nederland begint vol te raken. Toch horen we regelmatig vanuit stedenbouwkundige hoek dat er nog voldoende ruimte is en dat we met renovatie een grote slag kunnen slaan. Wido Quist, universitair docent en sectieleider Heritage & Technology aan de TU Delft, ziet op dit vlak kansen door een kijkje bij elkaar in de keuken te nemen. “Wij als BV Nederland kunnen het ons niet veroorloven alle monumentale gebouwen te laten voor wat ze zijn.”