Van bouweconomie naar verbouweconomie
Er is een kentering gaande. In de renovatiesector wordt alsmaar meer gevraagd naar circulaire en biobased bouwmaterialen, maar te vaak resulteren deze ambities in een nice-to-have, waardoor ze bij oplevering van tafel zijn geschoven. Dat zegt Karin Dorrepaal, partner bij DOOR architecten en spreker tijdens de Inspiratiedag Renovatie 2023. ‘Als we op deze manier doorgaan, is ons CO2-budget al in 2027 op.’
Hoe kunnen corporaties integraal stappen zetten voor biobased bouwen?
Gezond wonen, comfortabel wonen, biobased bouwen. Veel mensen hebben het erover, vaak in relatie tot nieuwbouw, maar wat doe je met de bestaande woningvoorraad van zo’n 8 miljoen woningen? Ook daar moeten meters gemaakt worden met warmtevraagreductie en een gezonder binnenklimaat. Wat biobased materialen daarin kunnen betekenen, vertelt Ralf van Tongeren (ORGA architect) op de Inspiratiedag Renovatie op 20 juni 2023.
Een nieuwe manier van bouwen
Als het aan Emile van Vugt van FAAM architects ligt, moet het herijken van ons vastgoed naar actuele thema’s voorop staan aan in de bouwsector. Het bureau streeft dit na in zijn eigen projecten met de ontwerpstrategie Regeneratief Ontwerpen. Deze strategie om natuurinclusief en biodivers te bouwen is toepasbaar op nieuwbouw én renovatie, zo laat Van Vugt zien tijdens de Inspiratiedag Renovatie 2023.
CO2-uitstoot pakken we alleen effectief aan met bestaand vastgoed
We vergeten vaak hoe ernstig de CO2-uitstoot is van nieuwbouwprojecten; ook als die energieneutraal zijn, hebben we 50 tot 75 jaar na oplevering nog last van de uitstoot ten gevolge van de bouwmaterialen. De uitstoot drastisch verlagen bereiken we daarom alleen door bestaande gebouwen aan te pakken en dan circulair: biobased of met secundaire materialen. Dat zegt Andy van den Dobbelsteen van de TU Delft, die op 20 juni tijdens de Inspiratiedag Renovatie 2023 zijn verhaal uitgebreid vertelt.