Het is tijd dat we renovatieprojecten serieuzer gaan nemen in de transitie naar een regeneratieve leefomgeving. Dat zegt Karin Dorrepaal, partner bij DOOR architecten. Zij wordt tijdens de Inspiratiedag Renovatie geïnterviewd over haar visie op het doel dat we met de wereld hebben gesteld: een CO2-neutrale leefomgeving. ‘Gebruik daarvoor de bestaande omgeving; het gebouw staat er nota bene al!’
‘Renoveren is een win-winsituatie’
Sinds 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen minstens energielabel C hebben. Makkelijker gezegd dan gedaan; drie maanden later voldoet slechts 50 procent aan deze norm. Volgens Thomas Wellink van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is er naast normering ook een mix aan beleidsinstrumenten nodig. Op het moment dat een huurder of eigenaar besluit te renoveren, moet de nodige informatie makkelijk toegankelijk zijn. Daarom werkt RVO aan een mix van instrumenten als het gaat het om ondersteuning via ontzorgingsprogramma’s, subsidiëren, mogelijk maken van financiering en beprijzen via de energiebelasting.
Alleen door renovatie lossen we de crisis op
Er is werk aan de winkel. Miljoenen woningen moeten worden verduurzaamd, talloze utliteitsgebouwen moeten worden aangepakt en als een duistere wolk hangen de materiaalschaarste en CO2-uitstoot boven de sector. We lossen deze crises niet op door te doen wat we altijd al deden.
Samen in transitie voor beter wonen
“Er is een grote transitie in de bouw nodig en dat stelt ons voor fundamentele uitdagingen”, zegt Michiel Susebeek van Saint-Gobain Projects. Dit is nodig om gezonder, duurzamer en betaalbaar te kunnen wonen in Nederland. Hiervoor moeten we de renovatie- en transformatieopgave van het bestaande vastgoed veel integraler gaan benaderen. Met het onderzoek Beter Wonen in Nederland werkt Saint-Gobain samen met Making Space, W/E adviseurs, DWA, Arcadis en De Woonbond aan een integrale aanpak waarin welzijn, duurzaamheid en efficiëntie centraal staan.
Rondetafelgesprek: hoe maken we renovatie weer sexy?
Onze steden krijgen het zwaar te verduren. Niet alleen moeten we uitbreiden, maar ook verdichten, verstevigen en veranderen. Het antwoord wordt vaak gezocht in nieuwe oplossingen. Zonde, want de bestaande stad is bron van materialen, innovaties en kansen om aan al deze opgaven (en meer!) te werken. Alle deelnemers zijn intussen bekend.